Οι εκπαιδευτικοί του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πτολεμαϊδας δημιούργησαν ένα νέο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που διευκολύνει την ανάγνωση και την κατανόηση κειμένου και αφορά παιδιά με νοητικά προβλήματα, δυσλεξία ή αυτισμό.

Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται στο βιβλίο του Αντουάν ντε Σαίντ Εξιπερί «Ο Μικρός Πρίγκιπας» και συγκεκριμένα στο απόσπασμα που περιγράφεται η συνάντηση του Μικρού Πρίγκιπα  με την αλεπού.

Το εικονογραφημένο αυτό βιβλίο ονομάζεται «Μέθοδος για όλους» και βασίζεται στη σχέση που αναπτύσσουν οι δύο ήρωες, καθώς διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί ευεργετικά στη διδασκαλία της ανάγνωσης και της κατανόησης του κειμένου.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν με την εφαρμογή που προγράμματος ήταν πολύ ενθαρρυντικά, αφού οι μαθητές κατάφεραν όχι μόνο να ανταποκριθούν θετικά σε αφηρημένες ή αλληγορικές έννοιες αλλά φάνηκε ότι μπορούν, όχι μόνο να τις κατανοήσουν αλλά και να αναπτύξουν σχέσεις κατανόησης, συμβίωσης, σεβασμού και φιλίας μεταξύ τους.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια της φιλίας καθώς στα παιδιά με νοητικά προβλήματα (κυρίως σε αυτά με αυτισμό) επικρατεί το «κλείσιμο» στον εαυτό τους και η αντικοινωνική συμπεριφορά. Συνήθως τα παιδιά με αυτισμό δεν έχουν στο μυαλό τους την έννοια της φιλίας. Όμως, μετά τη συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα, διαπιστώθηκε ότι βελτιώθηκαν σημαντικά οι μεταξύ τους σχέσεις.

Τα δύο βιβλία, της ανάγνωσης και του εκπαιδευτικού, διδάχτηκαν κατά την περσινή χρονιά, σε παιδιά ηλικίας 14-20 ετών (αλλά με νοητική ηλικία 8-16 ετών), με δείκτη νοημοσύνης 40-80. Επίσης τα βιβλία περιέχουν ασκήσεις, καθώς κι ένα θεατρικό έργο, το οποίο οι μαθητές καλούνται να δραματοποιήσουν επί σκηνής,

Η συγκεκριμένη σειρά βιβλίων έχει εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, με άμεσο στόχο τη διάθεσή της, μέσω του υπουργείου Παιδείας, σε όλες τις μονάδες ειδικής αγωγής. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος θα μπορούσαν, ωστόσο, να χρησιμοποιηθεί και σε κανονικά σχολεία, για παιδιά μικρότερης ηλικίας (δημοτικό) ή σε τμήματα ένταξης του Γυμνασίου.

Πηγή: http://www.paidorama.com