imagesΗ θετική ενίσχυση και η ενθάρρυνση είναι σημαντικές στρατηγικές βελτίωσης (μακροπρόθεσμα) της συμπεριφοράς των παιδιών μας. Χτίζουμε έτσι όπως είπαμε θετικές βάσεις για να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εμάς και στα παιδιά μας. Αυτό προϋποθέτει ενασχόληση με το παιδί όλες τις   ώρες. Γνωρίζουμε όμως πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν όταν το σημερινό πρόγραμμα των γονιών είναι τόσο πολύ φορτωμένο. Ωστόσο αν σκεφτούμε είναι σίγουρο πως θα μπορούσαμε να βρούμε τρόπους να παίξουμε με το παιδί ακόμα και κάνοντας τις δουλειές   στο σπίτι. Δείτε μερικές ιδέες:

 

 

  • Μαζεύουμε το τραπέζι (παιχνίδι με τα χρώματα)

Ότι έχει κόκκινο απομακρύνεται από το τραπέζι, ακόμα και το ποτήρι που έχει κόκκινες βούλες ή το πιάτο με τα υπολείμματα από ντομάτα. Όλοι παίρνουν κάτι με κόκκινο χρώμα. Μόλις τελειώσουν όλα τότε κάποιος άλλος διαλέγει το επόμενο χρώμα και το παιχνίδι συνεχίζεται. Νικητής αυτός που θα μαζέψει τα περισσότερα (χωρίς να σπάσει τίποτα!).

 

  • Τακτοποιούμε το δωμάτιο

Το δωμάτιο είναι ακατάστατο. Ας παίξουμε το ΄΄σωστό ή λάθος΄΄! Πρώτα εσείς παίρνετε κάτι από το πάτωμα και λέτε ποια είναι η θέση του. Όχι η πραγματική όμως αλλά μια άλλη που θα έμοιαζε αστεία πχ. οι κάλτσες πρέπει να μπούνε στο ψυγείο! Και τρέχετε   να τις βάλετε εκεί. Τότε το παιδί πρέπει να σας σταματήσει και να πάρει το αντικείμενο να τις βάλει στη σωστή θέση. Το παιχνίδι συνεχίζεται με εσάς πάντα να λέτε που πρέπει να μπει το κάθε αντικείμενο και το παιδί να το τοποθετεί. Κερδίζει στο τέλος το παιδί αν προλάβει και βάλει όλα τα αντικείμενα στη σωστή θέση.

 

  • Ξεσκόνισμα

Πιάνουμε από ένα ξεσκονόπανο ο καθένας και αρχίζουμε μαζί το ξεσκόνισμα. Σε λίγο η μαμά θα πει την λέξη ¨σκόνη!¨. Εκείνη τη στιγμή λοιπόν και οι δυο όσο πιο γρήγορα μπορούν θα πρέπει να αλλάξουν χέρι, και να συνεχίσουν το ξεσκόνισμα. Μετά σειρά έχει το παιδί να πει τη λέξη και το ξεσκονόπανο αλλάζει πάλι χέρι. Νικητής είναι αυτός που θα κάνει τις πιο γρήγορες αλλαγές.